Další článek

Páteční pětka / Sběratel Vítězslav Ivičič ve víkendovém dotazníku

Je nadšenec do historie vaření, stolování a stolničení, a to především devatenáctého století, sbírá historické kuchařské knihy a dobové nádobí. Autor blogu Staromilec se zabývá rekonstrukcí historických receptů, které se snaží připravovat a podávat stejně jako kdysi, a to i za použití zapomenutého stolního nádobí. Vloni mu jeho vášeň dokonce vynesla titul Objev roku v anketě Food blog roku. Vítězslav Ivičič v našem pravidelném Q&A odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Prakticky jakoukoli činnost povýší na společenskou (leckdy s libostí sobě vlastní dekadentní) událost. Ať se jedná o návštěvu divadelního představení, odpolední piknik, tradiční hon nebo nedělní snídani, třebaže je teprve čtvrtek. Umí si vychutnat každou chvilku života. Do povědomí veřejnosti vstoupil v minulé dekádě se svým mírně kontroverzním módním blogem Czech Fashionisto’s Diary. Již tehdy vybočoval z českého blogerského rybníčku svým jedinečným smyslem pro styl, ale i otevřeně kritickými názory. Nikdy se nebál vystoupit proti nevkusu, „laciné“ módě i zbytečným předsudkům.

1.

Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Nedávno se mi podařilo sehnat předmět, který jsem dlouho sháněl – dvoupatrovou servírovací mísu na jahody. Jsou to dvě misky ze stylizovaných listů upevněné na větvičce. Do spodní misky se dávají jahody a do vrchní cukr, kterým se jahody posýpaly, když se kdysi podávalo ovoce jako desert. Je stará přes sto let.

2.

Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Podle receptů z 19. století jsem připravoval kančí hlavu. Z té se opálí štětiny, hlava se očistí, vykostí, a poté nadívá masem, pistáciemi, uzeným jazykem, a dalšími lahůdkami, pak se zašije a vaří asi pět hodin ve víně. Je to velmi pracné a časově náročné. Jen zbavit ji štětin mi zabralo dva večery, protože k tomu nemám správné vybavení. I když chutnala výborně, největším zklamání bylo, že kančí hlava vůbec nevypadá jako kančí hlava, kterou si představíte, nebo jak ji zobrazují dobové rytiny.

3.

Co vám přináší klid v duši?

Nejvíc mě uklidňuje čtení. Když se můžu přenést na jiná místa a do jiných dob, a ponořit se do světa fantazie. Teď mám rozečteného Dumasova Hraběte Monte Crista, skvěle propracovaný příběh pomsty v kulisách vyšší francouzské společnosti začátku 19. století.

4.

Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?

Jsem ten typ člověka, který má rozdělanou spoustu věcí, jež se chce naučit, ale jsou náročně, a tak to jde pomalu. Začal jsem se učit číst kurent, staré německé psací písmo, abych mohl číst staré texty, a slavím dílčí úspěchy – povedlo se mi přeložit jídelní lístky všech obyvatel zámku Kačiny na celý měsíc, včetně zápisků hospodyně pro konferenci Cesty jídla, kterou pořádalo Národní zemědělské muzeum. Teď bych se chtěl vrhnout na vyšívání. Jako staromilec mám rád někdejší zvyk vyšívání monogramů na prádlo. A protože doma používám damaškové ubrusy a ubrousky, chtěl bych si je vyšít.

5.

Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Minulý víkend jsem viděl film Paní Harrisová jede do Paříže. Je to pohádka o tom, jak si ovdovělá uklízečka v podání skvělé Lesley Manville vysní šaty od Diora, které vídá ve skříních svých zaměstnavatelek, a za našetřené peníze se vydá se do Paříže, aby si je pořídila. Film stojí za shlédnutí už kvůli šatům od Diora, a také proto, že Britové umějí udělat historickým a retro filmům výpravu jako nikdo jiný. Je to pěkná víkendová oddechovka.

Vítězslava můžete sledovat zde