• Styl
  • Krása
  • Páteční pětka / Podnikatelka v přírodní kosmetice Andrea Skotnicová ve víkendovém minidotazníku
Další článek
1 / 2

Páteční pětka / Podnikatelka v přírodní kosmetice Andrea Skotnicová ve víkendovém minidotazníku

Andrea Skotnicová založila společnost Flowbase na dovoz a distribuci čistě přírodní prémiové kosmetiky se svou dcerou Anitou. Dovážejí zejména niche značky ze Švédska a z francouzské Provence. V našem pravidelném Q&A odpovídá, co jí přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Přivézt do republiky kosmetiku, která je šetrná k přírodě už při výrobě, napadlo prý její dceru při plavání. Léta jezdívala do Polabí a byla svědkem toho, jak se slepé rameno řeky, kde se jako malá koupávala, postupně mění v polovyschlou žumpu. Od toho byl už jen krůček najít kosmetiku, při jejíž výrobě se spotřebuje minimum vody a výsledný produkt neobsahuje žádnou.
Nabízejí kosmetiku založenou na přírodních olejích plnou vitamínů a antioxidantů, objem ale už není vodou nastavovaný, nemusí tak obsahovat ani žádné chemické složky či konzervanty. Princip známý jako „waterless beauty“ vyznávají především malí nezávislí výrobci zaměření na udržitelnost. Lahvičky s produkty se dokonce vyrábějí z dále zpracovatelného skla a krabičky lze snadno kompostovat. Možná si myslíte, že něco podobného dnes dělá kdekdo, ale opak je pravdou.

Balancing pleťový olej od značky Booming Bob pro smíšenou pleť. Základ olejíčku je obohacen arganovým a olivovým olejem plus esenciálními výtažky z kamélie, růže a italské slaměnky. / foto: archiv

1.
Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Velkou radost mi udělalo objevení několika malých farem, zejména jedné umožňující samosběr jahod v Sedlčánkách u Čelákovic. Z našich produktů mám radost z očního séra Balade en Provence, které obsahuje olej z korsické slaměnky, jež je známa pro svůj omlazující účinek. Bylo nesmírně zajímavé stát u zrodu tohoto produktu, na jehož testování jsme se aktivně podíleli.

2.
Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Jako dávná absolventka hotelové školy bych nejspíš měla umět uvařit širokou škálu poměrně zajímavých jídel. V průběhu let vychytávám techniku konfitování. Jednoznačně však preferuji spojení kvalitních výchozích surovin v jednoduché úpravě doplněné o zajímavé bylinky a koření.  Za zajímavou považuji harmonickou chuť grilovaných ryb s lehkými přílohami spárované se sklenkou lahodného bílého vína. Párování pokrmů s vínem mne obecně nesmírně baví.

3.
Co vám přináší klid v duši?

Jóga, výlety do přírody, ale i cestování doplněné o návštěvy kulturních památek nebo představení. Během dovolené se těším na hory, s každým překonaným výškovým metrem přichází úleva od stresu, doslova cítím získaný nadhled od všech úkolů a starostí, které zůstaly v údolí. Nicméně vnímám pozitiva i městské turistiky. Nedávno mě velice mile překvapila komentovaná vycházka po moderní brněnské architektuře završená návštěvou zahrad u vil Tungedhat a Löw Beer, kde si člověk uvědomí tehdejší rychlost vývoje architektury v rozmezí pouhých třiceti let.

4.
Jakou činnost jste si nedávno osvojila a baví vás?

Pro každodenní fungování v online světě jsem si udělala oči otevírající kurz digitálního marketingu, s cílem uvědomit si, jak efektivně využívat algoritmy v rámci činnosti naší firmy. Jako protiváhu digitálních aktivit postupně rozšiřuji záhon s bylinami, pro které hledám využití napříč domácností a experimentuji s recepty.

5.
Který nedávno zhlédnutý film doporučujete na tento víkend?

V nedávné době mne významně zasáhl odkaz snímku Život na naší planetě od Davida Attenborougha, nicméně pro poklidný víkend bych spíš doporučila seriál The Kominsky Method na Netflixu. Ačkoli seriály příliš nevyhledávám, tento vnímám jako příjemné osvěžení plné sarkastického humoru a skvělých hereckých výkonů nejen v podání Michaela Douglase. S neuvěřitelnou lehkostí se dotýkají velmi vážných témat.