Další článek
1 / 5

Z Londýna do Prahy / Hvězdný chef Mark Kempson zazáří v restauraci Alcron

Šéfkuchař Mark Kempson patří k londýnské gastronomické špičce. V oboru působí přes dvě dekády a stál u zrodu vyhledávané restaurace Kitchen W8, která se od roku 2011 pyšní michelinskou hvězdou. Jeho um mohou nyní vyzkoušet i gurmeti z Česka, jelikož si zavaří společně s šéfkuchařem Richardem Bielikem v restauraci Alcron. Magazín Selected přináší rozhovor s touto kulinářskou dvojicí.

Advertisement

Mark Kempson je ve Velké Británii dobře známý. Do restaurace Kitchen W8 v londýnském Kensingtonu se sjíždí milovníci jeho stylu, ve kterém propojuje klasické techniky a sezónní suroviny s moderními přístupy. Na talíř hostům prezentuje jídla, která nepůsobí nabubřelým dojmem, přesto jsou velmi elegantní a zejména skvěle chuťově vyladěná.

Ve čtvrtek 20. února převede Mark Kempson svůj přístup ke kulinařině v pražském Alcronu. Do kuchyně si jej pozval zdejší šéfkuchař Richard Bielik, který několik let společně s Kempsonem vařil přímo v Kitchen W8 a dodnes jsou dobří přátelé. Společně si nachystají degustační menu vytvořené speciálně pro příležitost jejich setkání v Praze.

Marku, jaká je vaše první vzpomínka spojená s jídlem?
Vzpomínám si na sobotní ranní pečení s mojí babičkou. Pekli jsme spolu sušenky rock cakes, britské scones a piškotové dorty. Celá rodina pak přišla na oběd, aby ochutnala naše výtvory. Vždycky to bylo moc příjemné odpoledne.

Jak byste popsal svůj přístup k vaření? Co je pro vás důležité?

Můj přístup je jednoduchý: získat ty nejlepší suroviny a pracovat s nimi s úctou a péčí. Je pro mě velmi důležité vědět, odkud jídlo, které vařím, pochází, jak byly dané suroviny vyprodukovány. Takže se setkávám s dodavateli i s výrobci, jezdím přímo ke zdroji, abych vše viděl.

“Stále se snažíme zlepšovat a zajišťovat, abychom naše pravidelné hosty zaujali něčím novým...”

S jakou ingrediencí pracujete nejraději?


Vážím si všech surovin a všechny pro mě mají stejnou kulinářskou hodnotu. Obzvlášť rád ale pracuji se zvěřinou.

V Kitchen W8 působíte již přes patnáct let. Jak se restaurace za tu dobu vyvinula?
Původním cílem bylo vytvořit nejlepší restauraci v sousedství, a ten se za celou tu dobu nezměnil. Nabídka se samozřejmě vyvíjela, abychom i v roce 2025 zůstali relevantní a zajímaví. Stále se snažíme zlepšovat a zajišťovat, abychom naše pravidelné hosty zaujali něčím novým. Hosté k nám tak mohou přijít i na akce typu Supper Club nebo různé spolupráce v rámci našeho týmu.

Co z W8 přinesete do Prahy?

Spoustu lásky, vášně a zápalu, abych pro hosty vytvořil skutečně výjimečný kulinářský zážitek.

Richarde, jak vypadá takové propojení se zahraničním kuchařem z jiné restaurace?
Jelikož jsme s Markem dobří přátelé, mohu říct, že úplně jednoduše. Minulý rok jsem Marka navštívil na týden v Londýně v jeho Kitchen W8, kde jsem byl znovu na stáži, takže jsem mu navrhnul, že bychom mohli udělat společný zážitkový večer u nás v restauraci Alcron. Jelikož jsme už něco podobného měli za sebou, nápad se mu líbil, Prahu má navíc on i jeho rodina v oblibě.

Jak vypadá kreativní proces za tvorbou menu?


Markovou kuchyň nosím v srdci už přes osm let, z dob, kdy jsem u něj pracoval poprvé. Jeho kuchyň je nápaditá, chutná, přímá, vybalancovaná a po technické stránce přípravy pokrmu brilantně zvládnutá. Proto jsme se s Markem dohodli, že menu bude nést jeho rukopis a styl vaření – britská kuchyně s evropským vlivem. Mark sestavil menu, do kterého zakomponoval své signature pokrmy, jako je flambovaná makrela či holub s pomerančem.

Čím vás Mark inspiruje? Co si z jeho přístupu odnášíte?

Je to něco víc než jen inspirace. Mark se stal mým mentorem v době, kdy jsem ještě neuměl skoro nic. Pamatuji si, jak jsem stál v jeho kuchyni poprvé a analyzoval jeho pohyby, energii, kterou vyzařoval, způsoby krájení, technologické postupy, prostě všechno. Mark je chef, který neustále pokořuje limity, drží michelinskou hvězdu už přes 15 let a pořád vymýšlí nové věci. Je pro mě čest, že si s ním znovu zavařím právě u nás v Alcronu a že lidé budou mít možnost vyzkoušet opravdový zážitek z jídla. A to je hlavní důvod, proč jsem Marka pozval do Prahy – aby jeho umění mohli ochutnat další lidé a aby se inspirovali jeho jedinečnou kuchyní.

Večeři si můžete rezervovat zde