Štěpán Návrat patří do generace třicátníků, která u nás dělá revoluci na poli gastronomie. Majitel několika prémiových podniků je známý tím, že u něj musí být vše dotažené k surovinové, chuťové a servisové dokonalosti. Ke svému indonéskému receptu říká, že je jasným důkazem, jak vegetariánské jídlo může být skvělou volbou. „Baví mě jednoduchost a výrazná chuť zároveň. Je to tradiční indonéský pokrm, který dostanete skoro v každém stánku na ulici,“ vysvětluje. A dodává, že i u jídla platí, že v jednoduchosti je krása.
Večeře pro dva / Letní vegetariánské Spicy Indo Udon podle šéfkuchaře a gastrovizionáře Štepána Návrata
Majitel a executive chef finediningové restaurace Benjamin a asijských restaurací Café Buddha Norská a PRU58 Štěpán Návrat pro Selected přichystal klasický pokrm indonéské ulice, z něhož vykouzlil lehkou, rychlou, ale i speciální večeři.
Spicy Indo Udon – veggie variace
Ingredience:
2 bal. nudlí udon
3 lžíce sambal manis – badjak
2 lžíce sweet soya – ketjap manis
2 lžíce lehké sójové omáčky
100 g hlíva ústřičná
1/4 ks brokolice
100 g květáku
40 g sójové výhonky
1/2 svazku jarní cibulky
2 lžíce oleje
75 ml vody
15 g křupavá cibule
Postup:
Začneme zeleninou, kdy si brokolici a květák natrháme/nařežeme na jednotlivé díly. Jarní cibulku nasekáme nahrubo a můžeme přejít k rozpálení pánve. Dáme 2 lžíce oleje na wok pánev na nejvyšší teplotu a vložíme brokolici s květákem. Zeleninu necháme lehce opéct do karamelové barvy a přidáme trochu vody, aby se nám zelenina uvařila. Nyní přidáme hlívu ústřičnou, jarní cibuli a sambal manis. Promícháme a vložíme nudle udon, dále restujeme. Postupně do woku přidáme lehkou sójovou omáčku a zakápneme vodou. Restujeme do uvaření nudlí a zredukování omáčky cca 2 min. Wok stáhneme z ohně a dochutíme sweet soyou. Servírujeme do hluboké misky a zdobíme jarní cibulkou a sójovými výhonky.