„Miluju tradiční kuchyni, ale vždycky jsem si přál dělat věci po svém. Tak, aby naše svíčková, což je mimochodem náš signature dish, byla naprosto nezapomenutelnou svíčkovou, a navrch vypadala prostě ‘jinak‘. Maso je ukryté do kupole z nadýchaného knedlíku, ten přelitý dokonalou omáčkou a zdobený rybízovou redukcí s vepřovými škvarky,“ vykresluje chutě Richard Bielik, šéfkuchař pražské restaurace ZEM.
Lásku ke gastronomii čerpal od své slovenské a moravské babičky. Kuchařina u nadějného basketbalisty nakonec vyhrála nad sportem. Po Hotelové akademii v Levicích pokračoval na pražskou Vysokou školu hotelovou, kde získal titul inženýr. Už při škole nastoupil do velkých pražských restaurací Mandarin, Hemingway´s Bar či Augustine Restaurant. Necelý rok pracoval v Londýně v michelinské Kitchen W8. Po návratu dál získával zkušenosti v La Bottega, Café Lounge či La Palais Art Hotel. Pracoval v barech i restauracích, a jak říká, „obsluhoval, ochutnával, organizoval, ale především vždy vařil“.