Další článek
1 / 20

Páteční pětka / Šéfkuchař Jan Voráček ve víkendovém dotazníku

„Gastronomie a vaření je vášní, v mých očí je to umění, které nemá hranice,“ říká šéfkuchař pražského restaurantu Buddha Bar Jan Voráček. Jeho kuchyně je inovativní, ale respektující tradice, a vaření je pro něj komplexním procesem od nákupu přes výběr surovin a zpracování až po finální prezentaci. Jan v našem pravidelném Q&A odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Po škole se vydal do Řecka, kde pracoval pod vedením mistrů svého oboru, včetně filipínského mistra sushi a odborníka na peruánskou kuchyni. Otevřel se před ním úplně nový svět kulinářského umění. Od té doby se specializuje na asijskou a pacifickou kuchyni. V populárním Buddha Baru pracuje od samého začátku v roce 2008, kdy nastoupil jako řadový kuchař a postupně se vypracoval až do pozice šéfkuchaře, ve které působí dodnes.

1.
Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Dřív jsem hovězí maso Wagyu moc nepoužíval, ale naprosto jsem se pro něj nadchnul a zařadil ho i do našeho nového zimního menu, kde jej podáváme s yuzu kucho saucho omáčkou a domácími hranolkami. K menu mě inspirovala tradiční japonská kuchyně, která mě už řadu let fascinuje svou jednoduchostí, přitom je pestrá, a také, jak skvělé suroviny z této země máme k dispozici. Velkou radost mi vždy udělá feedback od našich hostů.

2.
Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Myslím, že mou silnou stránkou jsou omáčky, a to jak k masu, tak třeba i k rybám a mořským plodům. Nejzajímavější mi ale vždy přijde recept, který jsem vymyslel nově. V současnosti je to třeba pečený tuňák v sezamu, který je servírovaný s pyré z edamame fazolek a římského kmínu, shiso omáčkou a grilovanými papričkami padron. Servíruji jej nyní k romantické valentýnské večeři. Pokrm skvěle doplní čokoládový mousse se slaným karamelem a pečenými fíky.

3.
Co vám přináší klid v duši?

Hlavně je to čas strávený s rodinou. Nedávno se nám narodil prvorozený syn a je opravdu úžasné pozorovat, jak se vyvíjí, jakou má radost jen z naší přítomnosti a ze všech maličkostí kolem. Vždy si rád zajdu do fitness či sauny, ale umím si užít i pohodu doma u televize.

4.
Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?

Nedávno si pár mých blízkých přátel udělalo zbrojní průkaz. Párkrát mě vzali na střelnici, abych si s nimi zastřílel. Musím říct, že mě to začalo bavit. Je to jedna z činností, u které se můžete rychle zdokonalovat. Obecně, veškeré aktivity, které si vyžadují plnou soustředěnost mě hodně naplňují, a to střelba na terč nebo nějaký cíl absolutně splňuje.

5.
Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Osobně se považuji za celkem slušného filmového maniaka. Nedávno jsem na Netflixu viděl seriál Wednesday, který je určený spíše teenagerům, ale mě to bavilo. Je to přesně ten typ seriálu, u kterého nemusíte tolik přemýšlet. Za víkend určitě zvládnete zhlédnout i celou řadu.

Jana můžete sledovat zde