Pití alkoholu bychom se měli věnovat zodpovědně a obzvlášť v naší zemi alkoholu zaslíbené je potřeba tuto větu neustále připomínat. Jaké trendy nyní formují trh s nealkoholickými nápoji, proč by měla kvalita převažovat nad kvantitou, ale i jak na dokonalý gin & tonic, odpovídá ambasador ginu Beefeater společnosti Pernod Ricard Czech Republic Jiří Richter. Právě tento slavný gin nedávno vstoupil na trh i v nealkoholické verzi.
Gin & tonic / Co si ambasador světového ginu myslí o měsíci bez alkoholu
Poté, co jsme v minulém desetiletí adoptovali světovou akci měsíce bez alkoholu s názvem Dry January a následně ji posunuli na „suchej únor“, značky se doslova předhánějí v nabídce nealkolických variant svého tradičního sortimentu. K bezalkoholové výzvě se v našem rozhovoru vrací i muž ze zdánlivě druhé strany barikády, a to Jiří Richter, ambasador ginu ze společnosti Pernod Ricard Czech Republic. A jaký je jeho recept na dokonalý gin & tonic?
“Před šesti lety se objevila nabídka na pozici Beefeater ambasadora. Pro mnohé barmany je to splněný sen...”
„Naše novinka Beefeater 0.0% nabízí stejný chuťový zážitek jako klasický gin,“ tvrdí přesvědčivě mixolog Jiří Richter, který se za barovým pultem profesně octl již ve svých osmnácti letech. „Je to už více než dvě desítky let, co stojím za barem, nebo ho řídím. Za ty roky jsem si vyzkoušel práci v restauracích, hotelech, barech i klubech, kde jsem nasbíral nejvíce zkušeností.“ Pro svého současného zaměstnavatele dlouho pracoval jako externí barman, a to pro několik jejích značek naráz. „Před šesti lety se objevila nabídka na pozici Beefeater ambasadora. Pro mnohé barmany je to splněný sen,“ říká.
Co taková pozice obnáší? „Je toho mnohem víc, než se na první pohled zdá. Jsem součástí marketingového týmu a pomáhám tvořit i realizovat marketing v praxi. Jsem tváří několika značek ginu pro Českou republiku a pomáhám s jejich rozvojem.“ Velký kus jeho práce se točí i kolem edukace. „Školím personál v podnicích, řídím degustace nebo pomáhám s eventy. Taky hodně cestuji, ať už s barmany do destilérek, nebo za vlastním vzděláváním. A když mám šanci, vracím se za bar během bar hostingu, kdy se snažíme ukázat lidem zajímavé drinky. To je pro mě radost.“
Gin byl u něj favoritem odjakživa, ale v poslední dekádě mu „úplně propadl“. A velkou měrou se o to prý zazloužila i jeho předchůdkyně na postu ambasadora Katka Kluchová. „Ta pestrost chutí je fascinující – od klasické kombinace s tonikem až po legendární koktejly, jako je moje oblíbené Negroni. U prémiových ginů je navíc skvělé prozkoumat je při samotné degustaci, podobně jako lidé degustují whiskey.“
Sám staví vždy kvalitu před kvantitu. „Pití alkoholu by mělo být o zážitku, vychutnání chutí a sdílení radosti s ostatními. Důležité je vědět, kdy je čas přestat, a nezapomínat na takové drobnosti, jako je dostatečný příjem vody. Vždy sáhněte po kvalitních produktech.“ Richter je sice ambasador gin, ale rozhodně se nebojí doporučit ani nealkoholické varianty. Ty jsou v měsících jako „suchej únor“ nikoli zbytné, řada z nich se chuťově alkoholu, ze kterého vychází, totiž klidně vyrovná.
„Suché měsíce jsou skvělou příležitostí, jak si uvědomit svůj vztah k alkoholu, zlepšit zdraví nebo si jednoduše otestovat své hranice,“ dodává k tématu Jiří Richter. Zároveň upozorňuje, že není nutné je vnímat jako přísný zákaz. „Spíše jde o cestu k vědomějšímu přístupu. Pokud si alkohol užíváte s mírou a spojujete ho s pozitivními zážitky, suchý měsíc můžete vyměnit za jiné cíle – například omezení počtu drinků nebo lepší výběr kvalitních nápojů,“ uzavírá Richter. A komu jinému v těchto otázkách věřit než ambasadorovi ginu, že?
Jak na perfektní gin & tonic podle Jiřího Richtera
„Úspěch spočívá právě v jednoduchosti, stačí pár ingrediencí. Kvalitní gin si žádá kvalitní tonik, protože špatně zvolený tonik může upozadit chuť samotného ginu. Poměr si pak namíchejte podle vlastní chuti a preferencí. Použijte dostatečné množství ledu, které zaručí, že si drink udrží správnou teplotu a všechny chutě se lépe snoubí a skvěle vyniknou. Čím více kostek ledu do sklenice dáte, tím méně se drink naředí, ledové kostky navíc zachovají perlivost toniku a udrží citrusy či bylinky déle čerstvé a vizuálně atraktivní. Stručně řečeno, dostatečné množství ledu zajistí, že váš gin & tonic bude chutný, osvěžující a plný života.“