• Art
  • Design
  • Páteční pětka / Sklář Filip Dobias ve víkendovém dotazníku
Další článek

Páteční pětka / Sklář Filip Dobias ve víkendovém dotazníku

Po absolvování ateliéru skla u profesora Ronyho Plesla na pražské UMPRUM si rychle získal pevné místo na současné sklářské scéně u nás. Ve své práci hledá nové inovativní přístupy, které kombinují jedinečný design skla a moderní technologie. Filip Dobias v našem pravidelném Q&A odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Jeho práce vychází z tradice a kvality českého křišťálového skla. Používá osvědčené metody zpracování skla jako foukání a broušení, které však posouvá svým nadčasovým designem. „Práce se sklem je jako být svědkem malého zázraku. Jeho nekonečné formy, tvary a způsoby zpracování jsou pro nás neustálým zdrojem úžasu. Díky jeho jedinečným
vlastnostem dokáže materiál skla světlo propouštět, nebo ho odrážet či zachytit. Proto je pro nás sklo tím nejúžasnějším tvůrčím nástrojem uměleckého vyjádření,“ říká nadšeně Filip, který samostatně vystavoval i v Japonsku a nyní společně s brusičským mistrem Davidem Gaberou řídí sklářskou značku Crystal Creative.

1.

Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Minulý rok jsme si pořídili dodávku. Svépomocí jsme do ní udělali kempingovou vestavbu, což je věc, která dělá radost nejen mně, ale i celé rodině. S manželkou jsme vždy rádi cestovali nezávisle jako baťužkáři bez předem plánovaných itinerářů. Po narození dětí jsme přemýšleli, jak si tento pocit svobody při cestování zachovat, a proto byla obytná dodávka jasnou volbou.

2.

Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Znáte vajíčka s knedlíkem? Tento speciální rodinný recept předávaný z generace na generaci připravuji dětem vždy, když není manželka doma, což naštěstí není moc často. Co se gastronomie týče, tak kromě táborových jídel jsem tímto uměním téměř nepolíbený. Mám velké štěstí, že roli šéfkuchaře u nás doma skvěle zastává má drahá polovička. Kromě její kuchyně mě nejvíce oslovila kuchyně japonská. V Japonsku jsem díky stáži strávil čtvrt roku. Ačkoli jsem jako student neměl rozpočet na navštěvování drahých restaurací, dostupnost a rozmanitost tamějších chutí a jídel pro mě byla velkým zážitkem.

3.

Co vám přináší klid v duši?

Tento rok je to přesně dvacet let, co jsem se začal věnovat lezení po skalách a horách. To jsou místa, kde si mentálně odpočinu asi nejvíc. Jsem romantická duše a pohled do krajiny z vrcholu pískovcové věže nebo tatranského vrcholu se v mých očích nedá ničím jiným nahradit. Navíc dostat se na ta místa často vyžaduje hrstku kuráže, pokory a především fajn parťáka na druhém konci lana. Pro mě osobně je tam všechno – přátelství, adrenalin i fascinující příroda.

4.

Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?

S kolegou Davidem Gáberou jsme před šesti lety otevřeli brusičskou dílnu, kde se věnujeme tvorbě uměleckého skla. Ač jsem se broušení skla věnoval už od střední školy, až teprve díky jeho nadšení a celoživotním zkušenostem jsem do tohoto oboru proniknul mnohem hlouběji. Každý den se od něj učím tomuto nádhernému řemeslu. Je to běh na dlouhou trať, který mě neuvěřitelně baví.

5.

Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Doporučím film, který rozhodně není nový, a není ani v mainstreamu známý. Jedná se o film korejského režiséra Ki-duka Kima Jaro, léto, podzim, zima… a jaro. Je to nádherný, poetický snímek, který by měl podle mého názoru každý alespoň jednou za život vidět. Z aktuálně vysílaných seriálů mě oslovil Problém tří těles.

Filipa můžete sledovat zde