Martin Glaser brněnskému Národnímu divadlu vrátil lesk nejen dramaturgický a herecký, ale všem třem budovám spadajícím pod tuto instituci i lesk architektonický. Odhodlaně se pustil do rekonstrukce Janáčkova divadla, jednoho z největších divadelních domů v ČR, kde sídlí soubory baletu a opery Národního divadla Brno.Současně s elegancí sobě vlastní ustál pandemickou krizi. S novou sezonou do divadla se svým týmem opět úspěšné nalákal další diváky všech věkových generací. On sám jako režisér a především ředitel velké kulturní instituce patří k těm, jehož hlas je slyšet jak na jevišti, tak mimo něj. Za na první pohled uhlazeným zevnějškem se skrývá člověk, který se nebojí ptát, dobrý ekonom, ale i velký umělec.
Martin Glaser do čela Národního divadla Brno nastoupil v roce 2013 a v běhu let zakonzervovanou instituci proměnil v progresivní scénu poměřující se s nejlepšími jevišti v zahraničí. „Když se podíváte na skladbu repertoáru v posledních letech, tak tam opravdu nenajdete inscenaci, která by neměla jasně čitelné poselství. Naše dramaturgie hledá skutečně silná a kvalitní díla,“ říká. V našem pravidelném Q&A Martin Glaser odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.
1.
Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?
Přiznám se, že během covidových lockdownů jsem si vypěstoval pro mne až překvapivou nechuť k pořizování nových věcí, předtím jsem to měl obráceně. Dělám si teď radost hlavně zážitky. Ale nedávno jsem objevil českou pánskou kosmetiku Beviro a jsem s ní tak spokojený, že postupně z koupelny vytlačuje jiné značky. Je skvělé, že se u nás vyrábějí špičkové produkty.
2.
Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?
Vařím rád, protože si u vaření odpočinu. S chutí zkouším nové recepty, kterých se ovšem většinou dokážu držet jen orientačně. Díky přátelům, kteří tráví hodně času ve Francii, jsem se naučil neuvěřitelně dobrý a zároveň jednoduchý a rychlý způsob přípravy krevet na těstoviny. Skvělou chuť tomu dodává čerstvý fenykl a pastis, který se používá místo vývaru. Nakonec se přidá crème fraîche a budete za kuchařskou hvězdu.
3.
Co vám přináší klid v duši?
Naprosto jednoznačně příroda. Procházka lesem, túra po horách, práce na zahradě. Každý rok strávím aspoň týden v Alpách, chodím po kopcích a čistím si hlavu. Mám rád koncept rakouských wellness hotelů. Po túře si zajít do sauny, zaplavat si v bazénu s výhledem na horské štíty a pak skvělá večeře, sklenička vína… Letos v létě jsme ale strávili týden v Lužických horách a byli jsme naprosto okouzlení. Takže máme předsevzetí poznávat více i hory české!
4.
Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?
Dostal jsem k narozeninám nové kolo. Na kolo jsem nesedl od té doby, co jsem se před skoro devíti lety přestěhoval do Brna, a to staré už se mi nechtělo brát s sebou. Myslím, že mne to bude zase bavit. Jen jsem si uvědomil, že Brno, které mám jako město k životu opravdu moc rád, bohužel k cyklistům opravdu zrovna dvakrát přívětivé není.
5.
Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?
Potěšila mne nová řada dánského seriálu Vláda s podtitulem Moc a sláva. Blíží se nejen komunální volby, takže je to zajímavý příspěvek k našemu přemýšlení o politice a politicích. Co od nich chceme a očekáváme a co vlastně můžeme ve skutečnosti dostat.
Martina Glasera můžete sledovat zde