• Styl
  • Design
  • Páteční pětka / Dekor stylistka Klára Tománková ve víkendovém dotazníku
Další článek

Páteční pětka / Dekor stylistka Klára Tománková ve víkendovém dotazníku

Vystudovala grafiku, bydlela na třech kontinentech, pracovala pro známé módní značky. Nakonec si jako životní poslání vybrala profesi dekor stylistky. Už více než dvacet let představuje svou vizi designu na stránkách lifestylových časopisů u nás i v zahraničí. Klára Tománková našem pravidelném Q&A odpovídá, co jí přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Má za sebou práci pro klienty jako Hermès, Burberry a Macy’s, mezi své klienty řadí také značky Lasvit, Nespresso, Moser, Ton, Canva nebo Marieli. Je autorkou vizuálů kampaní a reklam, vytváří editorialy pro české i zahraniční časopisy. Svým poetickým viděním světa plní nejen stránky prestižních magazínů, ale zároveň zútulňuje bydlení lidem, aby se v něm cítili příjemně.

1.

Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Prezentace na letošním Designbloku byly překrásné. Dlouho sleduji a obdivuji práci Terezy Talichové, která tvoří dřevěné figurky pod značkou Tititi. Za nádherný a významný počin považuji její spolupráci se Střední uměleckoprůmyslovou školou. Studenti oboru Design herních předmětů pod jejím vedením a vedením pedagogů vytvořili pod názvem Tititi a Žižkárna překrásné objekty.

2.

Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Vařím moc ráda jednoduchá jídla, tedy pokrmy, které neobsahují mnoho surovin a nechají vyniknout jednotlivým chutím. Kdysi dávno jsem dostala italskou kuchařku k níž bylo přiložené CD s operními áriemi. Ty recepty dnes už umím nazpaměť. Když je vařím, pokaždé si pouštím právě tohle cédéčko, a zpívám jak o život. Také každá moje cesta je spojená s nějakým gastro zážitkem. Předem si vybírám restaurace, které chci vyzkoušet, nebo kam se chci vrátit. V Berlíně nevynechám asijské bistro Monsier Vuong, na dánském ostrově Bornholm vždy zajdu do michelinské restaurace Kadeau.

3.

Co vám přináší klid v duši

Momentálně pobyt v přírodě, na chatě, na Šumavě, koupání v řece, procházky v lese, sbírání hub. To jsou věci, co mě doslova nabíjí. Dalším místem, kde je mi skutečně dobře, je dánský ostrov Bornholm, kam jezdím už osm let. Dlouhé ranní procházky po pláži, kdy nikoho nepotkáte jsou víc než meditací. Od dětství jsem vášnivou houbařkou. Na Bornholmu nikdo houby nesbírá a tak nejkrásnější zážitek je, když si lehnu do mechu mezi hříbky, koukám přes stromy na nebe a potom si je nasbírám.

4.

Jakou činnost jste si nedávno osvojila a baví vás?

Odpočinek. Nadělila jsem si dva měsíce prázdnin a bylo to to nejlepší, co jsem pro sebe za poslední dobu udělala. Aktivní zahálka mě dost bavila. Nejvíc času jsem strávila na šumavské chatě a cestami po Evropě. Začala jsem skákat na mini trampolíně. To je velká zábava! A každé ráno si na rozjezd pouštím soulovou muziku.

5.

Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Musím jmenovat Vzpomínky na Afriku Sydneyho Pollacka s Meryl Streepovou a Robertem Redfordem. Ten film je prostě dokonalý. Velmi mě potěšil seriál Ted Lasso. Kamarádi mi ho dlouho doporučovali, jen já se k němu nemohla nějak dostat. Nicméně je to dávka milého humoru, který vám dělá dobře. Na Netflixu najdete zajímavý dokumentární seriál Abstract: The Art of Design, kdy se každý díl věnuje jiné odnoži designu a jeho zástupci. Jako velká fanynka britské interiérové designérky Ilse Crawfordové, která uzavírá první řadu seriálu. Nemůžu vynechat ani na Emmy nominovaný seriál Šéfkuchařův stůl, který navštěvuje světové kulinářské mistry, jež svými inovativními pokrmy a dráždivými dezerty mění definice kvalitního stravování. Je to krásně natočené dokonalá estetika. Navíc třetí řadu otvírá díl o jihokorejské buddhistické jeptišce Jeong Kwan, která považuje vaření za duševní cvičení. To prostě musíte vidět.

Kláru můžete sledovat zde