• Art
  • Páteční pětka / Znalec umění Michal Stolárik ve víkendovém dotazníku
Další článek

Páteční pětka / Znalec umění Michal Stolárik ve víkendovém dotazníku

Nezávislý kurátor, kritik současného umění, spisovatel a editor uměleckých textů... tím vším je Michal Stolárik. Cílem jeho snažení je spojovat existující umělecká díla do nových souvislostí, povzbuzovat autory k vytvoření originálních realizací a definovat nové umělecké a kulturní souvislosti. Michal Stolárik našem pravidelném Q&A odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Jeho kurátorské aktivity zahrnují rozmanitou škálu výstav začínajících i zavedených umělců, pocházejících převážně ze zemí střední a východní Evropy. Působí v kontextu soukromých galerií, státních institucí nebo projektových prostorů na Slovensku, v Čechách, Itálii a Rakousku a zaměřuje se na širší spektrum médií spjatých s tématy opotřebovaných forem reality. Během své kariéry spolupracoval s mnohými galeriemi a institucemi jako ASHES/ASHES (NYC), VUNU Bratislava, Galerie Jana Koniarka, Kunsthalle Bratislava, Mauve Vienna, Steinhauser Gallery, Label201 Rome nebo Zahorian & Van Espen Gallery.

1.

Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Čím jsem starší, tím více si cením praktických a funkčních výrobků, které mi usnadňují každodenní rutinu a zbavují mě starostí. Vzhledem k rozmanitosti a nepředvídatelnosti mého pracovního i osobního života mi to v poslední době nejvíce usnadňuje nový MacBook, který je mou prodlouženou rukou. Nemůžu opomenout profesionální aku vrtačku, která mi zpříjemnila poslední veletrh umění Vienna Contemporary. Z banálnějších produktů musím v nejbližší době vyřešit svou situaci s parfémem a nahradit aktuální vůni Ad Libitum od Pigmentaria něčím těžším. Buď se vrátím k Black Afgano od Nasomatto, ale přemýšlím i o Terroni od Orto Parisi, kterou jsem už na pár lidech cítil, a krásně aktualizuje to, co mám na Black Afgano tak rád.

2.

Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Nevyhledávám žádné extrémy nebo superspeciální chutě. Čím méně ingrediencí a předpříprav, tím lépe. Dělá mi dobře kombinace sladkého a slaného a právě chuť umami mě přenáší do jiných dimenzí. Fascinují mě jednoduché recepty, které zvýrazňují chuť použitých surovin. Není nic lepšího než pomalu vařená míchaná vajíčka z domácích vajec nebo dlouze tažený kuřecí vývar. Nedám dopustit na klasické boloňské ragú nebo pomazánku z pečených červených paprik. Jsem velkým fanouškem polévek a zejména těch asijských. Pokaždé, když navštívím jiné město, nenechám si ujít místní ramen. Ten jsem si zkusil připravit i doma. A i když jsem se už dostal na uspokojivou úroveň, je to něco, co bych rád posunul na profesionální level.

3.

Co vám přináší klid v duši?

Mám rád systematičnost, profesionalitu, prázdný seznam úkolů a prázdnou emailovou schránku. Těší mě, když všechno jde tak, jak jsem si představoval nebo naplánoval. Především je to ale nenahraditelný čas s rodinou a přáteli, ale také dobré jídlo, večírek, představení nebo film.

4.

Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?

Před pár lety jsem se konečně rozhýbal a začal posilovat. Pro ostatní to možná zní jako samozřejmost, ale mně se tak po třicítce otevřel zcela nový svět. Když jsem k tomu přidal finskou saunu a ledovou sprchu, stala se z nutnosti absolutní závislost.

5.

Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Do kina se bohužel nedostanu tak často, jak bych si přál. Naposledy jsem viděl film Vlny, který zažívá oprávněný úspěch a pravděpodobně se stane novou česko-slovenskou klasikou. Jsou to však právě seriály, co mě dokáže vytrhnout z reality. Letos jsem konečně viděl Příběh služebnice, který se mi opravdu dostal pod kůži. Pokud nemáte náladu na tíživou dystopii a ukázku toho, kam náš svět asi směřuje, doporučuji feel good seriál Ted Lasso nebo nenahraditelný majstrštyk Kancl. Na mém watchlistu už dlouho září poslední řada německého seriálu Dark.

 

Michala můžete sledovat zde