• Krása
  • Svěží vítr ze severu / Finská kosmetika Djusie dokazuje, že v jednoduchosti je síla
Další článek
1 / 4

Svěží vítr ze severu / Finská kosmetika Djusie dokazuje, že v jednoduchosti je síla

Severské země jsou mnohým inspirací, když přijde na architekturu, design či gastronomii, málokdo si je ale na první dobrou spojí s kosmetickými trendy. Jenže v posledních letech ze severu zavanul vítr, který i do našich končin přinesl skutečně neokoukané produkty v péči o pleť. Patří mezi ně i finská značka Djusie, založená přední kosmetickou influencerkou Katjou Kokko. A rozhodně pro ni platí, že je stejně unikátní, přímá a čistá, jako finská krajina.

Advertisement

Kdo se alespoň trochu zajímá o svět přírodní kosmetiky na úrovni, ten jistě v minulosti narazil na finskou influencerku a kosmetičku Katju Kokko. Své sledující mnoho let seznamovala s trendy na poli přírodní péče, popisovala své kosmetické rutiny, doporučovala produkty, které má sama v oblibě, a podrobně se věnovala i složení jednotlivých přípravků. Kosmetice se začala věnovala i na profesionální úrovni, což nakonec vyústilo v její vlastní značku.

Katja razí přístup, že když přijde na aktivní ingredience v kosmetice, více není vždy lépe, že správná pleťová péče by neměla nic kompenzovat, ale naopak by měla podporovat její přirozené funkce, a že si každá i každý z nás v každodenní péči vystačí klidně jen se třemi přípravky. Přesně to jsou i pilíře, na kterých postavila svou kosmetickou značku Djusie. 

A nutno podotknout, že přípravky, které vychází z filozofie této barevné značky, jsou skutečně velmi odlišné od mainstreamu i od jiných zajetých značek přírodní kosmetiky. Už jen při pohledu na složení totiž narazíte na komponenty, které jsou pro mnohé jistě úplně nové. Třeba takové houby, konkrétně korálovec ježatý, šitake, reiši a čaga. V posledních letech se s těmito lesními zázraky roztrhl pytel v oblasti funkčních doplňků stravy, v podání finské kosmetičky si začínají hledat cestu i do našich kosmetických výbaviček.

 

Proč? Protože když zjistíte, jaké mají účinky, začne vám být jasné, že se bez nich vaše pokožka neobejde. Korálovec totiž dokáže podporovat přirozenou produkci kolagenu a chrání pleť proti volným radikálům, šitake a reiši skvěle účinkují proti podráždění, sjednocují tón pleti a urychlují její hojení, čaga obsahuje superoxid dismutázu, tělu vlastní antioxidant, takže rovněž chrání pokožku před celou řadou vnějších vlivů.

Jestliže chcete houby zařadit do své každodenní péče, nejsnáze tak můžete učinit s esencí Peace Out – což je zároveň must have z celé kosmetické řady Djusie. Jde totiž o unikátní přípravek, který lze asi nejlépe přirovnat ke spojení hydratačního tonika a séra. Důraz je přitom na slovu hydratační – jen málokterý přípravek totiž zanechává pleť tak šťavnatou a zářivou, jako to umí Peace Out. Zmíněným houbám v tom totiž pomáhá ještě inositol získaný z cukrové řepy, který zlepšuje buněčný metabolismus a tím i zásobování pokožky kyslíkem. Zklidňující extrakty z květiny známé jako mořská májovka a z mořské řasy jsou už jen třešničkou na dortu.

Velmi návykovou záležitostí je také jemný čisticí krém Citrus Delight, který voní tak, jak jeho název napovídá – přesněji tedy jako čerstvě vymačkaná mandarinková šťáva. I když jde o krém, díky obsahu červeného jílu získává při kontaktu s navlhčenou pletí až gelovitou konzistenci, příjemně tak klouže a hladí. Pleť tak vůbec nevysušuje, naopak ji zanechává příjemně hebkou a připravenou na další péči. 

Ta je v případě Djusie velmi přímočará. Sáhnout můžete buď po rozjasňujícím pleťovém oleji Fruit Glaze, který je napumpovaný vitaminy a potěší zejména unavenou, suchou pleť, zejména v kombinaci se zmíněnou esencí Peace Out. Nebo můžete zvolit velmi lehký fluid The Juice, což je pomyslná výkladní skříň celé značky. Sedí mastné pleti, jelikož se vstřebává mrknutím oka, ale potěší i pleť suchou a citlivou. Obsahuje extrakt z šitake a korálovce, takže si poradí jak se závlahou pleti, tak s její ochranou a zklidněním, nadto obsahuje přírodní alternativu retinolu – pryskyřici mastixového stromu. Urychluje tak regeneraci pleti a je vhodný i pro ty, kdo bojují například s jizvičkami po akné. 

Na pleť má kosmetika Djusie aktuálně v nabídce pouhých šest přípravků, které lze hravě kombinovat mezi sebou podle potřeb pleti. Katja Kokko tak dokazuje, že v jednoduchosti a pečlivě vybraných ingrediencí tkví pravá síla. Její přípravky můžete pořídit v obchodě Greenwave.