• Móda
  • Art
  • Made in Japan / Gucci oslavuje svou ikonickou kabelku Bamboo 1947
Další článek
1 / 76

Made in Japan / Gucci oslavuje svou ikonickou kabelku Bamboo 1947

Letos si Japonsko připomíná šedesáté výročí vstupu italské značky Gucci na japonský trh. Jako dárek pro klienty značky i módní nadšence si módní dům připravil skutečnou lahůdku – výstavu věnovanou modelu erbovní kabelky Gucci Bamboo 1947. Speciální instalace, na které je k vidění 60 exemplářů kabelky Bamboo 1947, je hlavně kreativním projektem, který propojuje nadčasový italský design, japonské řemeslo a současné umělce.

Advertisement

V roce 1964 se v Tokiu konaly olympijské hry, které předznamenaly novou éru země a její opětovný návrat na světovou scénu. Když byl dokončen Bullet Train a na tokijské panorama obohatily obrysy stadionu Yoyogi navrženého Kenzō Tange, Japonsko se oficiálně představilo jako země míru a prosperity, a také jako technologicky vyspělý národ, který se vzpamatoval z ničivých dopadů druhé světové války. Tato optimistická nálada měla proniknout do celého národa a přilákat příliv mezinárodních značek, protože hry se poprvé v historii přenášely do celého světa prostřednictvím satelitu.

Mezi nově přicházející brandy patřila i značka Gucci, tradiční italský výrobce zavazadel, který ve své domovině zažíval svou vlastní renesanci. Její nové logo s dvojitým G, mokasíny Horsebit a kabelky se staly mezinárodně uznávanými symboly postavení a stylu. To se stalo v roce 1961, kdy Jacqueline Kennedyová poprvé vynesla kabelku s uchem, která byla později pojmenována podle ní a dnes patří k ikonickým kusům značky. O tři roky později vstoupila značka Gucci na japonský trh, kde tento měsíc slaví 60 let výstavou Bamboo 1947: Then and Now v tokijském flagshipu Gucci Ginza Gallery.

V centru pozornosti je kabelka Bamboo 1947, kterou poznáte podle zakřiveného bambusového ucha, vyrobeného pečlivým procesem, při němž je tento materiál změkčován, lakován a tvarován do specifického zakřiveného tvaru. Bambus je navíc i synonymum Japonska. Na výstavě budou k vidění nejrůznější verze kabelky, kterou v roce 1947 uvedl samotný Guccio Gucci. Návštěvníci se mohou pokochat 60 vintage exempláři Bamboo 1947 z florentského archivu módního domu v mnoha látkách a povrchových úpravách především z 80. a 90. let dvacátého století.

Řada japonských řemeslníků tento styl reinterpretovala pomocí řady řemeslných technik, které mají kořeny v historii země. Patří mezi ně zlatník Morihito Katsura, který získal status žijícího národního pokladu za svou úlohu při ochraně japonských kulturních artefaktů, jeho žákyně Naoko Ai, lakýrník Ai Tokeshi, keramik Nakazato Hirotsune, fotograf Daido Moriyama a malířky Yui Yaegashi a Nami Yokoyama.

„Řemeslná výroba odráží podnebí, historii a kulturu každé provincie,“ říká Tokeshi o historickém významu řemesel v japonské kultuře. Umělkyně narozená na Okinawě přidává na tělo tašky vrstvy laku, některé s povrchovou úpravou zlatou fólií, které nazývá harmonické. „Tím, že si vyzkoušíme zděděné techniky, můžeme pocítit život a spiritualitu našich předchůdců a to, jak komunikovali s přírodními materiály. To vede k novému ocenění jedinečnosti, půvabu a bohatství země,“ vysvětluje.

Keramik Nakazato Hirotsune, známý svým porcelánem Aritayaki, jež v prefektuře Saga vznikl před 400 lety vytvořil bambusovou rukojeť z porcelánu. „Chtěl jsem pomocí porcelánu vyjádřit pružnost a elasticitu, která je pro bambus charakteristická, a proto jsem každý kus ručně tvaroval, abych zajistil individuální formu,“ říká umělec. „Mým cílem bylo umocnit tvrdost, ostrost, průsvitnost a bílou barvu porcelánu, která je pro něj typická a lze jí dosáhnout pouze s keramickým kamenem Amakusa.“

„Japonská řemesla mají hodnotu nejen v každodenním životě, kdy ztělesňují krásu užitku, ale také jako umělecká řemesla, která se vyznačují jemnou ruční prací, jež je pro japonské řemeslníky jedinečná. Přestože se měřítko krásy a potřebnosti v průběhu času mění, věřím, že je důležité tvořit jak pro novou dobu, tak i pro zachování tradičních hodnot a technik,“ uzavírá.

Výstavu Bamboo 1947: Then and Now Celebrating 60 years of Gucci in Japan můžete navštívit od 2. srpna do 23. září 2024 v tokijské Gucci Ginza Gallery. Více zde