Další článek

Páteční pětka / Cukrář Vojtěch Vrtiška ve víkendovém dotazníku

Ještě v loňském roce byl především studentem medicíny a nadšený, leč amatérský cukrář. Účast v televizní soutěži Peče celá země, kdy od prvního dílu diváky i porotu fascinoval svými výtvory jedinečných tvarů i chutí, mu však doslova změnila života. Soutěž vyhrál a dnes jeho jméno zná snad každý profesionální cukrář u nás. Vojtěch Vrtiška v našem pravidelném Q&A odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

„Cukrařina je pro mě pocitem štěstí v nešťastné době, možností nekonečné seberealizace, ventil od náročného studia medicíny. Je to vášeň, posedlost a láska,“ říká mladý cukrář. Sám, bez odborných kurzů a vedení profesionálů, našel metodou pokus–omyl svůj osobitý a originální rukopis. V současnosti pracuje na své nové kuchařce, stále dělí svůj čas mezi cukrařinu a medicínu a vede beznadějně obsazené kurzy v Gourmet Academy.

1.

Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Většina mých nákupů se samozřejmě točí kolem cukrařiny. Když pominu své autistické malé radosti z nového teploměru, šesti litrů smetany nebo krabice kakaového másla, tak to asi byla nová lednice od Eta, kterou jsem si pořídil v rámci výhry v soutěži Peče celá země. V těchto letních dnech mě dost zachraňuje při tvorbě kuchařky.

2.

Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Stejně jako když peču, tak málokdy vařím jídlo podle předem daného receptu. Řekl bych, že zajímavost výslednému pokrmu přinášejí spíše použité ingredience popřípadě nějaké dílčí techniky zpracování. Máme v rodině linii hajných, takže jsem od malička zvyklý na přípravu zvěřiny, která je pro spoustu lidí zajímavá i v klasické české kuchyni. A tu já miluji.

3.

Co vám přináší klid v duši?

Když můžu být v okruhu svých blízkých přátel, rodiny a nemusím řešit školu ani své další povinnosti. Poslední dobou jsem hodně vytížený a tato možnost je pro mě stále vzácnější.

4.

Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?

Přemýšlím, jestli jsem si v poslední době osvojil něco zajímavého. Spíše bych vypíchl, k jaké činnosti bych se rád vrátil. Chybí mi jízda na koni, které jsem se věnoval od svých dvanácti let, a na kterou teď bohužel nezbývá čas. Byl to pro mě skvělý relax a příjemný zdroj zdravého pohybu.

5.

Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Do kin vstoupil snímek Zápisník alkoholičky v čele s Terezou Rambou. Jestli mě něčím film zasáhl, tak to byla úžasně zpracovaná hudba. Myslím, že diváci nebudou litovat.

Vojtěcha můžete sledovat zde