Humidor je schrána na uchování doutníků v co nejlepší kondici, protože se v něm hlavně udržuje potřebná konstantní vlhkost. Humidorů je celá řada, od velkých skříňových přes stolní až po ty, které svého majitele doprovázejí na cestách. Krom toho, že tak dobře chrání kuřivo, se v interiéru mohou stát uměleckým solitérem, který svým řemeslným zpracováním a designem zaslouženě přitahuje pozornost.
Vybíráme humidor / Pět tipů, na které se zaměřte, od odborníků
Pokud jste se teď v lockdownech pustili do doutníků, určitě už pokukujete po humidoru. Ano, doplňky k doutníkům nejenže umocňují radost z celého zážitku kouření, ale navíc jsou velice potřebné. O radu jsme oslovili Jiřího Vlasáka z obchodu Cigar Point.
1.
Správná vlhkost základem
Úkolem humidoru je nejen zdobit interiér, ale především udržovat pro doutníky optimální vlhkost. Ta by ideáně měla být tak šedesát pět až sedmdesát dva procent.
„Já sám se přikláním k takovým šedesáti sedmi procentům, ale bude záležet na chuti každého kuřáka. Stejně tak je tomu s teplotou,“ říká Jiří Vlasák z pražského obchodu Cigar Point (cigar-point.cz), který se doutníkům a jejich snoubení s destiláty či třeba čajem věnuje u nás už pěknou řádku let.
„Myslím, že ta pokojovka dvacet až dvaadvacet stupňů je ideální pro uskladnění, ale co kuřák, to může být jiný názor. Kdybychom ale překročili vlhkost přes sedmdesátku, budou doutníkům hrozit plísně a hniloba.“
2.
Na dřevě záleží
Humidory se neliší jen způsobem zpracování, ale i funkčností. Jedním z hlavních prvků, který o ní rozhoduje, je vnitřní obložení. To by mělo být ze dřeva, a to takového, které bude mimo jiné podporovat aroma doutníků. Používají se především tři druhy dřeva, španělský cedr, červený cedr a honduraský mahagon.
Podle známého odborníka na doutníky i výrobce unikátních řemeslných malých sérií doutníků Jamese Robinsona je nejlepším dřevem španělský cedr, který podporuje proces stárnutí doutníků a má svým aroma pozitivní vliv na chuť. Aroma také odpuzuje červotoče tabákového.
Červený cedr má dřevo aromatičtější, což může mít vliv na chuť doutníků při delším skladování. Méně také absorbuje vlhkost. Honduraský mahagon má míru absorbce vlhkosti srovnatelnou se španělským cedrem, ale méně intenzivní aroma, které neodradí případné hmyzí škůdce.
3.
Pozor na těsnost
Správně zvlhčený doutník může nabýt i více než desetinu své původní hmotnosti. Konzumovat suchý doutník je špatné, jednak je moc křehký, jednak příliš rychle hoří a kouř chutná hořce, ale ani příliš vlhký nepředstavuje požitek, hoří nerovnoměrně a kouř je nakyslý. K tomu, aby se uvnitř humidoru držela potřebná úroveň vlhkosti, je důležitá jeho těsnost, dokonale fungující panty.
„Na našem trhu jsou i humidory z Číny a právě u nich si na tu těsnost musíme dát pozor,“ upozorňuje Jiří Vlasák. Součástí humidoru bývá zvlhčovač s vlhkoměrem. Donedávna tím zvlhčovačem byla houba v pouzdře, nasáklá propylenglykolem, nyní se více používají zvlhčovače na bázi krystalických polykarbonátů, jež po vstřebání dávky destilované vody udržují vlhkost, a jestliže je nadměrná, dovedou ji i vstřebávat, takže vlhkost při jejich užití na rozdíl od houby tolik nekolísá.
Podle Jiřího Vlasáka může ale stačit uvnitř i obyčejná sklenka s destilovanou vodou. „Musíme ale vodu čas od času vyměnit a hlavně nezapomenout, že ji tam máme a humidor někam nepřenášet,“ směje se Jiří Vlasák.
4.
Jak se kalibruje vlhkoměr
Vlhkoměry jsou malé přístroje, které měří vlhkost uvnitř humidoru. Existují tři typy vlhkoměrů – s kovovou pružinou (většinou), s vlasem či umělým vlasem.
James Robinson doporučuje ty s vlasem, protože vlhkoměr s pružinou je sice levný, ale málo přesný, lepší jsou s přírodním či syntetickým vlasem. Každý nový vlhkoměr, ať už vestavěný či samostatný, je potřeba zkalibrovat.
Existuje více metod, ale James Robinson doporučuje umístit vlhkoměr do plastové krabičky spolu se šálkem, v němž je lžíce soli, zvlhčené několika kapkami vody.
Krabici pak musíme dobře utěsnit a uložit na místě, kde bude stát humidor. Po osmi hodinách měla vlhkost v krabici dosáhnout přesně 75 % a podle toho vlhkoměr nastavíme.
Tuto proceduru bychom měli podle Robinsona zopakovat alespoň jednou za rok. Je ovšem nutné připravit i samotný humidor.
5.
I doutník se chce nadechnout
Humidor je podle Jiřího Vlasáka něco jako šperkovnice na doutníky a záleží na vkusu každého, jaký si vybere.
„Osobně doporučuji raději menší, protože když se zapomeneme o něj starat, bude lepší při cenách doutníků přijít jen o pět kusů, než třeba o padesát,“ připomíná Jiří Vlasák. „Hlavně jej musíme po zakoupení nechat pořádně vyvětrat, protože nevíme, kde byl před tím uskladněn,“ varuje odborník.
V optimální teplotě je možné doutníky nechat stařit po téměř neomezenou dobu. Vliv stárnutí radí Robinson vyzkoušet tak, že si pořídíme třeba padesát stejných doutníků, které po jednom v týdenních intervalech vykouříme a snažíme se rozeznat změny, které se s nimi dějí.
„Čas je nejlepší přítel doutníků,“ připomíná James Robinson a poukazuje na tradici dlouhého skladování doutníků pro rozvinutí jejich chuti ve Velké Británii. „Majitelé humidorů se mě ale také často ptají, zda doutníky v humidorech potřebují čerstvý vzduch.
Odpovídám ano, atmosféra uvnitř krabičky na doutníky může zatuchnout, takže alespoň jednou za dva týdny by se doutníky v humidorech měly osvěžit novým vzduchem.“
Boveda Large Acrylic 75
Akrylátový humidor pro 75 kusů doutníků je ideální, pokud chcete předvést své zásoby a přitom humidor otevírat. Pryžové nožky brání poškrábání stolní desky a udržování správné úrovně vlhkosti se starají speciální balíčky Boveda, které mají schopnost monitorovat její úroveň a buďto vlhkost přidat nebo naopak ubrat. Humidor má i prostor pro vložení plátku španělského cedru k zachování aroma.
bovedainc.com
Monte Carlo 120
Jedním slovem – klasika. Povrchová úprava s lesklým tvrdým cherry lakem dává skříňce ze španělského cedru nadčasový vzhled. Interiér je doplněn odnímatelným podnosem a nastavitelnými přepážkami. S přiloženým zvlhčovačem a analogový vlhkoměrem zaručuje vynikající prostředí až pro 120 doutníků. Mosazné závěsy na vnitřní straně pomáhají dokonalému utěsnění humidoru.
prestigeimportgroup.com
Tonino Lamborghini Carbon
Značkový humidor s certifikátem je designovým kouskem italského stylu pro milovníky rychlých aut. V přední části má přehledné přístroje – vlhkoměr, teploměr a hodinky. Povrch tvoří velice odolný Carbon Fiber, interiér s kapacitou 80 doutníků je pak vyložen španělským cedrem. Jeho součástí jsou vlhkoměr, hodiny, teploměr, uvnitř obsahuje zvlhčovač. Plstí obložené dno šetří stolní desku.
forzieri.com