Další článek
1 / 13

Páteční pětka / Šéfkuchař Richard Bielik ve víkendovém dotazníku

Ačkoli mu není ještě ani třicet, už má svůj vlastní unikátní kulinární koncept a jeho kreativita spojená s pílí mu vysloužily post šéfkuchaře nové pražské restaurace ZEM. Avantgardní české bistro spojuje estetiku tradičních pražských kaváren s retrofuturistickým českým uměním, literaturou a průmyslem dvacátých let minulého století. V našem pravidelném Q&A Richard Bielik odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

„Miluju tradiční kuchyni, ale vždycky jsem si přál dělat věci po svém. Tak, aby naše svíčková, což je mimochodem náš signature dish, byla naprosto nezapomenutelnou svíčkovou, a navrch vypadala prostě ‘jinak‘. Maso je ukryté do kupole z nadýchaného knedlíku, ten přelitý dokonalou omáčkou a zdobený rybízovou redukcí s vepřovými škvarky,“ vykresluje chutě Richard Bielik, šéfkuchař pražské restaurace ZEM.

Lásku ke gastronomii čerpal od své slovenské a moravské babičky. Kuchařina u nadějného basketbalisty nakonec vyhrála nad sportem. Po Hotelové akademii v Levicích pokračoval na pražskou Vysokou školu hotelovou, kde získal titul inženýr. Už při škole nastoupil do velkých pražských restaurací Mandarin, Hemingway´s Bar či Augustine Restaurant. Necelý rok pracoval v Londýně v michelinské Kitchen W8. Po návratu dál získával zkušenosti v La Bottega, Café Lounge či La Palais Art Hotel. Pracoval v barech i restauracích, a jak říká, „obsluhoval, ochutnával, organizoval, ale především vždy vařil“.

1.
Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Non-fungible tokens, zkráceně NFT, tedy nezaměnitelné tokeny, revoluční koncept, který spojuje umění, potvrzení autenticity, důkaz o vlastnictví a umožňuje s digitálními předměty nakládat všemožným způsobem, tedy je prodávat, nebo půjčovat. Přináší mi týdenní pasivní příjem.

2.
Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Rozhodně recept na králíka podle mojí babičky, kdy zpracuju a pak zase naservíruji zpět na talíř celého králíka. Konfitované králičí běhy, sušený bok, srdíčka, játra, žebírka a samozřejmě omáčka… Servíruji se zeleným petrželovým pyré a zelím. Pokrm jsem pojmenoval Rabit On A Grass.

3.
Co vám přináší klid v duši?

Inovace a kreativita, jak v kuchyni, tak i v rovině osobního růstu. Samozřejmě klidné chvíle strávené s rodinou.

4.
Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?

Naučil jsem se pětkrát týdně chodit do fitka. Mám také rád vytáčení keramických talířů na hrnčířském kruhu.

5.
Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Mrazivý thriller Na ostří nože z devadesátých let s Anthony Hopkinsem, Alec Baldwinem a Ellen Macpherson. Taková pohodová klasika o brutálním boji o přežití.

Richarda můžete sledovat zdezde