• Styl
  • Design
  • Páteční pětka / Sklář Jiří Šín ve víkendovém dotazníku
Další článek
1 / 7

Páteční pětka / Sklář Jiří Šín ve víkendovém dotazníku

„Děláme revoluci ve sklářství,“ říká Rony Plesl o jejich spolupráci, jež vyvrcholila unikátní plastikou pro letošní Bienále v Benátkách. „Jirka má v rukou výjimečnou technologii, kterou nechceme zprofanovat tím, že ji zpřístupníme komukoli,“ dodává Plesl. „Na rozdíl od tradiční technologie se sklo utaví v peci mimo formu, v jakési tavicí pánvi,“ popisuje Jiří Šín proces, který je výsledkem dlouholetého cizelování. V našem pravidelném Q&A odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Jiří Šín sklářskému řemeslu zasvětil celý život. Dvanáct let věnoval technice tavení skla v uzavřené formě. Po průmyslovce v Kamenickém Šenově chtěl studovat v ateliéru, který dnes vede právě Plesl. Na vysněnou VŠUP se nakonec nedostal. Pokračoval ve studiích v Novém Boru a pak v další praxi. Před třicítkou si založil vlastní studio, kde realizoval zakázky pro sklářské velikány jako Lasvit či Preciosa. Stále jej lákalo se sklem experimentovat. Technologicky a především kreativně.

Přečetl si rozhovor, ve kterém výtvarník a sochař Rony Plesl mluvil o tom, že by se od užité tvorby rád posunul více k volnému umění. „Ty chceš dělat velké sochy a já to umím,“ řekl tehdy Pleslovi svérázný sklář, když před pěti lety zaklepal na dveře Pleslova pražského ateliéru.
Pro letošní 59. ročník Mezinárodního bienále výtvarného umění v italských Benátkách tak vytvořili unikátní plastiku, díky které představili jedinečnou technologii světu, ale i unikátní spojení dvou velkých umělců.

1.
Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Mám velkou radost, že jsem konečně sehnal pěkně střižené, obyčejné basic triko. Je k neuvěření, jak je těžké sehnat v mé velikosti takové, které by dobře sedělo a vypadalo. Proto jsem neváhal a koupil jich rovnou deset v černé a deset v bílé barvě, do zásoby.

2.
Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Skoro nevařím, ale moc mě to baví. Když už se k plotně dostanu, jsem na sebe pyšný, jak se mi daří jídlo dochutit. V mojí rodině jsem proslulý kuřecími plátky v rajčatové omáčce s bramboráky. Když se sejdeme při nějaké příležitosti, všichni se ptají, jestli uvaříme právě tohle jídlo.

3.
Co vám přináší klid v duši?

Určitě rychlá jízda. To mi dělá fyzicky dobře, paradoxně stejný efekt má sekání trávy. Sedím si na traktůrku a jezdím. Perfektně si u toho vyčistím hlavu. Ta monotónnost mě krásně uklidní a utřídím si tak myšlenky. Taky se cítím dobře při posilování. Úplně největší klid, štěstí a radost cítím, když trávím čas se svými jezevčíky.

4.
Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?

Nedávno jsem se naučil, jak kvalitně načepovat pivo. U nás na malém městě mám malou hospůdku, hlavně pro místní a štamgasty, a dělá mi velkou radost, když nás za pivo lidi chválí. Chuť piva netvoří jen jeho složení, ale taky kvalita jeho načepování, to už se dneska všeobecně ví a lidi se to učí ocenit.

5.
Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Mám rád jak nové filmy, tak kultovní klasiky. Často se na filmy, pokud mě osloví, koukám i opakovaně. Nedám dopustit na marvelovky, žánrově mám rád horory a sci-fi. Na tento víkend bych zvolil sérii Návrat do budoucnosti, ta nikdy nezklame.

Jiřího můžete sledovat zde